• +31 (0)45 545 341 6
  • info@venetianblinds.nl
  • Euregiopark 16-B, 6467 JE Kerkrade
  • november

    27

    2017
  • 1762
  • 0
Maak je huis winterklaar

Maak je huis winterklaar

Maak jouw huis winterklaar en bespaar. Want tocht weren betekent energie besparen. Bovendien voorkom je door goed onderhoud onnodige schade. Net als jouw tuin winterklaar maken, winterbanden wisselen én je auto een extra onderhoudsbeurt geven voordat de winter begint, is het ook raadzaam om je woning voor de winter onder de loep te nemen. Bespaar energiekosten en investeer in onderhoud om fikse schade te voorkomen. Daarom 8 praktische tips om jouw woning voor te bereiden op de winter.

1. Voorkom tocht

Door tocht in huis kan het flink koud zijn. Oude kozijnen kunnen de boosdoener zijn van tocht bij ramen en deuren. Zorg er daarom voor dat alle naden en kieren goed gedicht zijn. Een tochtband of tochtstrip beperkt de tocht bij deuren en PUR-schuim is een geschikt middel om tocht bij vaste kozijnen te voorkomen. Hoe minder tocht, hoe minder je hoeft te stoken. Alle tocht voorkomen is niet nodig. Tocht zorg ook voor ventilatie in huis en schone lucht. Doe om deze reden ventilatieroosters nooit helemaal dicht.

2. Controleer de cv-ketel

Lager gasverbruik? Laat regelmatig je cv-ketel controleren en schoonmaken door een installateur. Moderne ketels geven zelf aan wanneer en welk onderhoud nodig is. Hiernaast kun je ook zelf periodiek de cv-ketel controleren. Op de waterdruk bijvoorbeeld. Die moet tussen de 1 en 2 bar zijn. Regelmatig je cv ontluchten, levert ook geld op. Lucht in de leidingen kost namelijk onnodige energie. Teveel lucht in de leidingen kan ook een tikkend geluid veroorzaken. Nog een reden om regelmatig jouw cv te ontluchten.

3. Dakgoten schoonmaken

Volle dakgoten zorgen voor lekkages. Voorkom dit eenvoudig door regelmatig bladeren en afval uit de dakgoten te halen. Zo kan het regenwater goed doorstromen. Bij bevriezing leiden verstopte dakgoten tot schade aan zowel de goot als het dak.

4. Kies voor zuinige lampen

Hoe korter de dagen, hoe langer de lichten in huis branden. Ongeveer 15 procent van de energierekening in huis bestaat uit verlichting. Door gloeilampen te vervangen door spaarlampen kun je snel veel energie besparen. Niet alle lampen tegelijk vervangen? Begin dan met de aanpak van de ruimtes die je het meest gebruikt. Dit zijn vaak de keuken en de woonkamer.

5. Houd de warmte binnen

Het is aan te raden om je raambekleding tijdens zonnige winterdagen te openen om gratis zonnewarmte in huis te laten en deze ‘s nachts te sluiten, zodat de warmte binnenblijft. Onze Duette® Shades bieden hiervoor de ideale oplossing; deze shades hebben een honingraat-in-honingraat-ontwerp zodat de warmte niet via de ramen naar buiten ontsnapt.

6. Warme voeten

Geen koude voeten in de winter? Ga voor een lekker dik vloerkleed in de woonkamer en shop een comfortabel plaid voor op de bank. Ook heel fijn in de winter: een knisperend haardvuur. Sfeervol en verwarmend.

7. Waterleiding afsluiten

De buitenkraan afsluiten is de manier om te voorkomen dat waterleidingen bevriezen. Sluit daarom voordat het gaat vriezen je buitenkraan af. Dit doe je door eerst de aftapkraan tussen de buitenkraan en de hoofdkraan af te sluiten. Laat daarna de leiding leeglopen door de buitenkraan. Sluit daarna de aftapkraan af en laat de buitenkraan openstaan. Zo voorkom je lekkage door een gesprongen waterleiding.

8. Stel de thermostaat lager in

Met koude voeten een ijskoude badkamer instappen, dat is geen fijne goedemorgen! Met een klokthermostaat kun je zelf instellen wanneer de verwarming aan- en uitgaat. Zo kun je voorkomen dat je ontwaakt in een ijskoud huis.

© Venetian Blinds 2023 Cookieverklaring | Privacy Verklaring